Kwaliteitseisen voor zorgprofessionals: Waar moet je aan voldoen?
Waarom zijn kwaliteitseisen zo belangrijk?
Zorg verlenen is een prachtig vak, maar brengt natuurlijk ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Als zorgprofessional draag je bij aan het welzijn van mensen die vaak afhankelijk zijn van jouw deskundigheid, betrouwbaarheid en betrokkenheid. Het is dan ook logisch dat hier strenge eisen aan verbonden zijn.
Kwaliteitseisen in de zorg zijn er om de veiligheid en het welzijn van cliënten te waarborgen. Zorgaanbieders, cliënten en bemiddelingsbureaus moeten kunnen vertrouwen op de professionaliteit van de zorgverlener. Daarnaast zijn deze eisen vaak een wettelijke verplichting, zeker als je zorg levert die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) of Zorgverzekeringswet (Zvw) valt.
Maar aan welke kwaliteitseisen moet je precies voldoen als je in de zorg werkt, zeker als zzp’er? Hieronder zetten we het voor je op een rij.
Diploma's en beroepsregistratie
Een zorgprofessional moet over de juiste diploma’s beschikken, afgestemd op het type zorg dat wordt geleverd. Het bezitten van relevante diploma's toont aan dat je bevoegd bent om zorg te mogen verlenen en/of bepaalde handelingen mag verrichten.
Een aantal voorbeelden van veelvoorkomende diploma's:
- MBO of HBO Verpleegkunde (niveau 4 of 5)
- Verzorgende IG (niveau 3)
- Maatschappelijke Zorg (niveau 4)
- Sociaal Werk (SPH, Social Work)
- Persoonlijk Begeleider (Specifieke Doelgroepen, Gehandicaptenzorg, Maatschappelijk Zorg)
- Pedagogiek of Toegepaste Psychologie (voor jeugd- en gezinsprofessionals)
Voor bepaalde beroepen is registratie in het BIG-register of SKJ-register verplicht, zoals verpleegkundigen, artsen, fysiotherapeuten, psychologen en jeugdzorgprofessionals. Zo toon je aan dat je gekwalificeerd bent voor de zorg of begeleiding die je biedt en dat je beschikt over de juiste kennis en vaardigheden.
VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)
Een actuele VOG is verplicht als je in de zorg werkt. Hiermee toon je aan dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd die relevant zijn voor je functie. Een VOG mag niet ouder zijn dan 3 maanden op het moment van aanstelling.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Zorgprofessionals zijn verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Hiermee dek je jezelf in tegen eventuele schadeclaims als gevolg van je handelen op de werkvloer.
Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg)
De Wkkgz is een belangrijke wet voor iedereen die zorg verleent. Deze wet stelt eisen aan de kwaliteit van zorg en aan de manier waarop klachten worden afgehandeld. Als zorgprofessional (ook als zzp’er) ben je verplicht om hieraan te voldoen.
Wat betekent dit?
- Je moet goede, veilige en cliëntgerichte zorg leveren.
- Je bent verplicht een klachtenregeling te hebben, inclusief aansluiting bij een erkende geschillencommissie.
- Je hebt een klachtenfunctionaris beschikbaar voor cliënten.
- Je legt incidenten en klachten vast en leert hiervan (kwaliteitsbewaking).
- Je meldt ernstige incidenten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Door te voldoen aan de Wkkgz toon je aan dat je transparant, professioneel en verantwoordelijk handelt. Het is een eis van opdrachtgevers of bemiddelaars bij het aangaan van een samenwerking.
Bijscholing
De zorgsector is voortdurend in beweging. Nieuwe richtlijnen, begeleidingsmethodes en wetgeving volgen elkaar snel op. Daarom is het essentieel dat zorgprofessionals zich blijven ontwikkelen.
Wat houdt bijscholing in?
Het volgen van cursussen, trainingen of opleidingen om je kennis en vaardigheden actueel te houden. Scholing kan verplicht zijn voor bijvoorbeeld herregistratie in het BIG-register of SKJ-register.
Denk bij bijscholing aan:
- Wet- en regelgeving (zoals de Wkkgz of AVG-privacywetgeving)
- Training BHV
- Training toediening medicatie en medicatieveiligheid
- Communicatie en gesprekstechnieken
- Begeleidingsmethoden (bijvoorbeeld Triple-C of 8-fasenmodel)
- Omgang specifieke doelgroepen (bijv. dementiezorg, jeugdpsychiatrie, autisme)
Veel opdrachtgevers of bemiddelaars vragen zorgprofessionals om een recent overzicht van gevolgde scholing of een geactualiseerd cv. Dit laat zien dat je je vak serieus neemt en inzet op kwaliteit.
Regelmatige bijscholing is dus niet alleen een verplichting, maar ook een manier om jezelf te onderscheiden als zorgprofessional. Het draagt bij aan de vorming van een bevoegde zorgprofessional.
Zelfstandige zonder personeel (zzp)? Houd hier rekening mee:
Als zzp’er in de zorg werk je zelfstandig, maar de Belastingdienst kijkt steeds strenger of dat in de praktijk ook echt zo is. Sinds januari 2025 wordt er actief gehandhaafd op de Wet DBA en schijnzelfstandigheid is daarbij een groot risico. Het is daarom van groot belang dat je als zorgprofessional aan kunt tonen dat je een echte ondernemer bent, zodat je niet als schijnzelfstandige wordt aangemerkt.
Neem een kijkje om jezelf goed te informeren:
- https://www.kvk.nl/wetten-en-regels/wet-dba-voorkom-schijnzelfstandigheid/?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD0HFO9MqsYJIEOEmIGw3eKBMq5kW&gclid=CjwKCAjwwqfABhBcEiwAZJjC3hbvERXgLkORNsoEYNIR-f3dOM5dyxVm5coaHuTOzEr_mk14Y0eiRBoC7dgQAvD_BwE
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zelfstandigen-zonder-personeel-zzp/voorkomen-van-schijnzelfstandigheid
- https://si-bemiddeling.nl/blog/zzp-ers-inhuren--wat-moet-je-weten-over-de-wet-dba--deregulering-beoordeling-arbeidsrelaties
Een praktische verplichting is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel met de juiste SBI-codes.
Door als zelfstandige zorgprofessional bewust te zijn van deze regels en actief te handelen als ondernemer, draag je bij aan transparantie en vertrouwen in samenwerkingen. Het is immers de eigen verantwoordelijkheid van de zzp'er om alle zaken omtrent de onderneming op orde te hebben.
Toetsing door bemiddelingsbureaus of zorginstellingen
Werk je via een zorgbemiddelaar? Dan wordt je vaak vooraf uitgebreid gescreend. Dat betekent dat je moet aantonen dat je voldoet aan bovengenoemde eisen en dat je kunt uitleggen hoe je omgaat met zaken als privacy, communicatie en professioneel handelen in de praktijk. Bij S&I wordt er gekeken of de persoon achter het profiel wel iemand is met passie voor de zorg, een echte ondernemer en een persoon met een zorghart.
Kwaliteit is geen eenmalige checklist. Het is iets wat je dagelijks uitdraagt in je werk. Door als zorgprofessional voortdurend te blijven leren en ontwikkelen, lever je niet alleen betere zorg, maar versterk je ook je eigen positie op de arbeidsmarkt.
Werk jij als zorgprofessional en twijfel je of je aan alle eisen voldoet? Wij helpen je graag!
